aktualnosci


Wielkanoc 2018

Wielkanocnie w Laurentiusie.

Siejemy owies...

20 marca 2018

Czas wielkanocnych przygotowań to również oczekiwanie na pierwsze przebłyski zieleni. By wielkanocny stół również mógł się przystroić w soczyście szmaragdowy odcień zasialiśmy z mieszkańcami owies. 

Występ Zespołu "Spręcowia"

Wiosna i Wielkanoc nieodmiennie kojarzą się z barwami folkloru. Ludowe pieśni i tańce zawsze przynoszą powiew radości i nowego życia. 20 marca 2018 występem pełnym energii i koloru zaskoczyły nas dzieci z Zespołu Pieśni i Tańca ze Spręcowa. 

Bułgarskie wspomnienie...

16 marca 2018

Bułgaria w czasach PRL była obiektem pożądania każdego Polaka pragnącego spędzić wakacje za granicą i wypocząć nad ciepłym morzem. Cała ludowa Europa ciągnęła na Słoneczny Brzeg, popularne były także Złote Piaski. Czy zajęcia poświęcone Bułgarii obudziły wspomnienia z młodych lat? Mamy taką nadzieję, szczególnie, że po części przybliżającej kulturę i walory krajoznawcze Bułgarii, mieszkańcy samodzielnie przygotowali jeden ze szlagierów bułgarskiej kuchni - sałatkę szopską. 

8 marca - za zdrowie Pań

Za pierwowzór Dnia Kobiet przyjąć można obchodzone w starożytnym Rzymie Matronalia. Było to święto przypadające na pierwszy tydzień marca, związane z początkiem nowego roku, macierzyństwem i płodnością. Z okazji tego święta mężowie obdarowywali swoje żony prezentami i spełniali ich życzenia. My również doceniliśmy nasze panie i w dniu ich święta, 8 marca, każda otrzymała przepiękną różę.

Z cyklu ciasta z PRL-u - pleśniak

09 marca 2018

Choć może bez tęsknoty ale z sentymentem wracamy do czasów PRL, choćby z powodu wypieków, które mimo kryzysowego charakteru miały niezapomniany smak. Dla naszych mieszkańców to furtka do wspomnień, a dla nas możliwość nawiązania relacji i pogłębiana pracy z biografią.

Przez żołądek do Włoch

02 marca 2018

Wystarczy francuskie ciasto oraz zestawienie gruszki, miodu, sera pleśniowego i chrupiących migdałów, by zabrać Mieszkańców w kulinarną podróż - przez żołądek do Włoch. Mieszkanki z wielką otwartością i zaciekawieniem przyjęły nowe i niespotykane dla nich dotychczas połączenie smakowe. Ser pleśniowy budzący największe kontrowersje okazał się w towarzystwie gruszki, ku zaskoczeniu, miłym dopełnieniem smakowym. Cieszymy się, że mieszkańcy są tak otwarci na nowe doznania smakowe i eksperymenty kulinarne!cheeky

Śledzie z brokułami

Trwający obecnie post to dla osób starszych czas pełen rytuałów i tradycji. Zgodnie z nakazem religijnym przestaje się jeść mięso, tłuszcz, pić alkohol i bawić się. Czasy przestrzegania ścisłego postu odchodzą po trochu w zapomnienie, jeżeli nawet do nich nawiązujemy, to raczej np. przestajemy palić czy sięgać po słodycze. Jednak niekwestionowanym królem postnego stołu jest śledź. Wielu twierdzi, że jesteśmy śledziowym rajem i zamiast chwalić się bigosem powinniśmy się szczycić znakomitymi przekąskami, w których głównym bohaterem jest śledź. Z tego powodu zaproponowaliśmy 23 lutego 2018 Mieszkańcom śledzia w nowej odsłonie - ze zdrowymi dodatkami.

 

Tańce w kręgu

Zespół "Czerwone Korale" działający przy UTW w Lidzbarku Warmińskim zaprezentował nam 16 lutego 2018 roku ludowe oraz etniczne tańce w kręgu  i zabrał nas w taneczną podróż dookoła świata. Radość z pląsania udzielała się także oglądającym, ciekawa muzyka z różnych stron świata zadziwiała słuchających.

Walentynkowe spotkanie przy kawie

Z okazji Walentynek spotkaliśmy się przy kawie, aby wspólnie wspominać czas zakochania. Spojrzeliśmy wstecz na rytuały narzeczeństwa a mieszkańcy mieli okazję do opowiadania o swoich perypetiach związanych z miłością - trening reminescencyjny zawsze dostarcza wielu wrażeń, pozwala przywołać wspomnienia.

 « Poprzednia 1 2 3 4 Następna »  Ostatnia